Er der spioner i Beder og Malling sogne?

Egnsarkivet fortæller v/arkivleder Kirsten Williams

Folk i byen har været betænkelige, nysgerrige og også afvisende, når de har set en fotograf i gang med at knipse deres hus fra gaden.
Hvad foregår der?
De frivillige medarbejdere fra Egnsarkivet er gået i gang med et projekt, der omfatter fotografering af karakteristiske huse, institutioner, bolig- og industrikvarterer, banen, busserne, ældre sommerhuse samt overgang fra land til by i Beder-Malling Sogne. Vi håber at være færdige i løbet af 2011.
Hvad er formålet med denne registrering?
Vi har ofte besøg på arkivet af af nye boligejere, der gerne vil vide, hvordan deres hus har set ud tidligere – fx vinduer, døre og farve på huset. I øjeblikket er det tilfældigt, hvad vi har af billeder af de enkelte huse, og hvornår de er fra. Ved systematisk at gennemfotografere området fx hver 5. år, kan vi følge ændringerne i bybilledet.

Beder-Malling Boligforening bygger boliger på Landbruggsskolens jord på Starupvej, i den tidligere forsøgshave. I baggrunden ses den gamle trælade fra ca. 1890, der blev fremstillet til en landbrugsudstilling i København Beder-Malling Boligforening bygger boliger på Landbruggsskolens jord på Starupvej, i den tidligere forsøgshave. I baggrunden ses den gamle trælade fra ca. 1890, der blev fremstillet til en landbrugsudstilling i København

 
Nye boligkvarterer dukker op – specielt i Malling syd og nord er der mange boliger under opførelse. Om kort tid er det glemt, at her lå et åbent område, hvis vi ikke gemmer dokumentationen.
Gamle huse bliver også moderniseret til ukendelighed. Det gælder også de ældre sommerhuse ved Ajstrup og Mariendal, som enten helt ændrer udseende eller rives ned. Arkivets opgave er at opbevare materiale, der viser, hvordan byerne og landet så ud engang.

Fotograferne respekterer selvfølgelig privatlivets fred. Der er aldrig personer på billedet – med mindre de selv ønsker det – der bliver ikke fotograferet gennem vinduer eller på privat grund. Heldigvis bliver vi også inviteret indenfor, så huset kan tages fra bagsiden.

Tag godt imod fotograferne og kontakt Arkivet, hvis der er spørgsmål.
www.bedermallingarkiv.dk

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Malling Borgerforening

18. januar 2018

Udstillingen opsat torsdag den 18. januar 2018

Malling Borgerforening har gennem årene haft forskellige navne.

1897 Beder-Malling Haandværkerforening
1898 Malling Haandværkerforening
1906 Malling Haandværker og Borgerforening
1966 Malling Borgerforening

2001 Foreningen går i dvale men opløses ikke.

Udstillingen viser nogle af de ting, som foreningen beskæftigede sig med.

 

Udstilling på Eskegården. Juleudstilling

23. november 2017

Udstillingen er slut

Udstillingen er sat op den 23.november 2017

Den viser blandt andet:

Udstilling af arkivets gamle postkort

Fire forskellige måder at pynte juletræ på fra 1934

Ingrid Vedels juleudsmykning i forretningen på Gl. Østergårdsvej 16 fra 1960’erne

Udstilling i Malling Brugs ca. 1976: Kane og nisser

Egnsarkivet ønsker alle en glædelig jul!

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.