Genbrugsens første 25 år

Genbrugsbutikken på Bredgade i Malling fejrede 25 års jubilæum i 2012.

Egnsarkivet fortæller v/ arkivleder Kirsten Williams

Genbrug er ikke noget nyt. Tænk på tiden 1940-45, hvor tøj blev vendt, trøjer trævlet op, kjoler blev endog syet af nedkastede faldskærme. Ideen med at sælge brugt tøj stammer fra slutningen af 1940érne fra England, hvor man i Oxford begyndte at samle tøj ind for at hjælpe de fattigste tyskere efter krigens afslutning. Imidlertid blev der også afleveret festtøj og andet, som ikke ville hjælpe de fattigste. Ideen opstod da med at etablere butikker, hvor man kunne sælge tøjet og bruge pengene til fødevarer og transport af nødhjælp. I 1971 var der ca. 1000 Oxfam-shops i England.
Samme år kom præsten Herluf Andersen fra Christianskirken i Århus på studietur. Han havde sammen med sin kone Ruth og Abbè Pierre`s klunsere holdt loppemarked flere gange for at samle penge ind til sultkatastrofer i Afrika, men det drilske sommervejr var altid et problem, så det ville være fantastisk, hvis der kom tag over hovedet. Det lykkedes ham i 1972 at låne en tom grønthandel i Grønnegade, som alligevel skulle rives ned, og få den indrettet. Tanken var, at det indsamlede tøj skulle deles ud til sognets fattige, men det var der ingen efterspørgsel på. Først da tøjet blev hængt pænt op og prismærket, kom der gang i salget – det var Danmarks første genbrugsbutik. Samarbejdet med klunserne hørte op, da butikkerne blev etableret og i stedet blev samarbejdspartneren Folkekirkens Nødhjælp, en kirkelig og folkelig hjælpeorganisation med basis i Den Danske Folkekirke etableret i 1922. Efterfølgende har en række andre organisationen taget ideen om Genbrugsbutikker op.

Og nu til vores ”egen” butik. I 1987 blev pastor Malthe Madsen kontaktet af landssekretær i Kirkens Korshær Bent Danielsen, om han ikke kunne tænke sig at starte en butik i Malling. Kirkens Korshær er etableret i 1912 og arbejder med og for marginaliserede og udstødte mennesker i Danmark.
Det tidligere Malling Minimarked, Bredgade 53, stod tomt, så butikken kom i gang. De første år var ingen succes. Der var absolut ingen mode i genbrug i Malling og Omegn, det var nærmest lidt skamfuldt at være nødt til at købe brugt. Overskuddet var kun på et par tusinde kr. om året, så det var i høj grad op ad bakke for de frivillige.

Bredgade-53 Bredgade-59

Tiden har som bekendt arbejdet for genbrugstanken, det var ikke længere i orden bare ”køb og smid væk”, og overskuddet voksede langsomt, men sikkert. Så i 2003 var butikken blevet for lille, og da Bredgade 59, hvor stofforretningen ”Aparte” (tidligere Else Mortensens garnforretning og kiosken ”Rio”) holdt op og bygningen blev til salg, købte Kirkens Korshær huset. Det viste sig at være en god beslutning. I 2012 sørgede 16-20 frivillige, der hver arbejder 1-2 dage om ugen for et overskud på 370.000 kr. Butikken administreres af en formand, det var i de første 25 år Malthe Madsen- nu Henny Verner og et butiksudvalg på tre personer. Alle frivillige i butikken samles 3-4 gange om året til fælles møder, så ud over arbejdet er det også et socialt fællesskab.

Genbrugsen-1 Genbrugsen 2003. Tv Ruth Pedersen. Th Karen Pedersen, frivillige i butikken Genbrugsen-3 Karen Lise Sønderup (tv) og Lici Jacobsen vurderer kvaliteten. Genbrugsen-2 Børnene kan også gøre et kup. Foto: Bent Westergård, 2013

 

Da Kirkens Korshær begyndte med genbrugsbutikker, var det sædvane, at det var præsten, der ledede butikken, det er ikke længere tilfældet. Og hvor det før var et problem at få folk ind i butikken, er det nu mere at få arbejdskraft til at sortere al det tøj, der bliver afleveret- udover porcelæn, glas, bøger, legetøj og smykker. Butikken var for nogle år siden lige ved at få etableret et ”fjernlager”, hvorfra der kunne sælges møbler, det glippede af forskellige årsager, men der kan opstå en anden mulighed. Tillykke til Genbrugsbutikken med jubilæet og det flotte overskud i 2012.

Egnsarkivet efterlyser billeder af butikken både på Bredgade 53 og 59!

 

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Malling Borgerforening

18. januar 2018

Udstillingen opsat torsdag den 18. januar 2018

Malling Borgerforening har gennem årene haft forskellige navne.

1897 Beder-Malling Haandværkerforening
1898 Malling Haandværkerforening
1906 Malling Haandværker og Borgerforening
1966 Malling Borgerforening

2001 Foreningen går i dvale men opløses ikke.

Udstillingen viser nogle af de ting, som foreningen beskæftigede sig med.

 

Udstilling på Eskegården. Juleudstilling

23. november 2017

Udstillingen er slut

Udstillingen er sat op den 23.november 2017

Den viser blandt andet:

Udstilling af arkivets gamle postkort

Fire forskellige måder at pynte juletræ på fra 1934

Ingrid Vedels juleudsmykning i forretningen på Gl. Østergårdsvej 16 fra 1960’erne

Udstilling i Malling Brugs ca. 1976: Kane og nisser

Egnsarkivet ønsker alle en glædelig jul!

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.