Maren Jensen

Krokone og kogebogsforfatter.

Fortalt af arkivleder Kirsten Williams
Har været bragt i Fællesbladet, Nr. 5 2014

Maren er født i Malling i 1862 og vokser op på Mallinggård sammen med sin far Jens Sørensen, mor Kirstine Sørensdatter fra Fulden Mølle og søskende Marie og Søren. Mallinggård er tvillingegård til Veilgården og flytter i 1869 ud på Fløjstrupvej, den er nu nedrevet.

Ægteskab med Gotfred

Maren-Jensen Portræt af Maren Jensen i 1880erne

 

Portræt af Gotfred Jensen i 1880erne Portræt af Gotfred Jensen i 1880erne

Da Maren er 27 år, gifter hun sig med værten på Malling Gæstgiveri Gotfred Jensen. Han er blevet enkemand året før, hans kone Ane Kirstine Overgård efterlader ham med seks børn fra 12 til 1 år. Gotfred etablere kroen eller Gæstgiveriet, som navnet var i 1884 i forbindelse med Jernbanens åbning. Det er nok ikke så nemt at få det til at løbe rundt, han kan ikke udbetale børnene deres andel af arven efter moderen, og dokumenter viser, at ejendommen bliver belånt.

Marens håndskrevne kogebog
Når vi kender Maren i dag, er det, fordi hun har efterladt sig en håndskreven kogebog dateret 1889, som vi må formode, bliver anvendt i køkkenet. Det ser meget appetitvækkende ud, fra hummer med majonæse, ribbens- og lammestegsteg, sprængt kalv, rostbøf, små postejer, sprængt and, stegte rødspætter, vaniljeis, chokolade med creme og meget mere. Den er let læselig og ligger i kopi på arkivet, så kom selv og bliv inspireret. Gl. Estrup Herregårdsmuseum kopierede den for nogle år siden.

Opskrift-hummersuppe Maren Jensens opskrift på hummersuppe

Børnene
Maren selv har rigeligt travlt også i privaten. I 1890 fødes Gotfred, 1891 Meta Kirstine, 1892 Emmy Charlotte, 1893 Holger. Alle børnene får mellemnavnet Overgård efter Gotfreds første hustru. En del af børnene fra første ægteskab kommer i pleje, men dør unge og kun to piger Gerda og Astrid bliver voksne og stifter familie.
I 1894 sælger parret gæstgiveriet og flytter til Aarhus.1896 opgives Gotfreds erhverv som papirhandler. Der kommer endnu to børn til – Malta Edmund i 1895, og Mette Kirstine i 1896. Børnedødeligheden rammer dem hårdt. Mellem 1894 og 96 dør fire børn, Børnene begraves alle i Malling. Gotfred jun. og Holger overlever.

Skilsmisse og nyt erhverv
I 1897 befinder parret sig i Nykøbing Falster og senere drager de til København. Vi ved, at de i denne periode bliver skilt. I 1911 finder vi Maren som indehaver af Ismejeriet Vesterbro i Sølystgade i Aarhus. Kvinder kan kun få næringsbrev som handlende, hvis de er enker eller skilt. Hun bor selv på 3.sal i ejendommen. Her taber vi sporet, Maren har ikke Ismejeriet ved folketællingen i 1916 og vi ved ikke (endnu), hvornår eller hvor hun dør..
Gotfred jun. rejser til USA og får et landbrug, men omkommer da hans traktor eksploderer. Holger Overgård Jensen bliver operasanger, gifter sig med Else fra Norge og får datteren Elsa ca. 1934.

Ismejeriet-Sølystgade,-Århu Ismejeriet Vesterbro, Sølysgade, Århus ca. 1910

 

Ismejeriet-Sølystgade Ismejeriet Vesterbro, Sølysgade, Århus

 

Mail til bemaegn@mail.dk hvis du har kommentarer eller oplysninger til denne artikel.

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Bredgade fra Ajstrupvej til rundkørslen på Oddervej

3. august 2018

Udstillingen er opsat 2. oktober 2018

 

Udstilling på Eskegården: Beder Landevej (del 1)

24. marts 2018

Udstillingen er slut

Udstillingen er opsat 23. marts 2018.

 Udstillingen denne gang viser Beder Landevej fra Rokballe Mølle og Tyrolerkroen til 

Slagter Weiss Beder Landevej nr. 49 og Snedkerposten Beder Landevej nr. 54.

Vores næste udstilling kommer til at vise den sidste del af Landevejen mod Malling.

Nyheder

Egnskalender 2019

7. november 2018

Egnskalenderen er nu til salg.

Prisen er 40 Kr.

Kan købes hos:

SuperBrugsen i Beder
SuperBrugsen i Malling
Ariane Blomster
Hårkunst
Salon Face

og på Egnsarkivet