Maren Jensen

Krokone og kogebogsforfatter.

Fortalt af arkivleder Kirsten Williams
Har været bragt i Fællesbladet, Nr. 5 2014

Maren er født i Malling i 1862 og vokser op på Mallinggård sammen med sin far Jens Sørensen, mor Kirstine Sørensdatter fra Fulden Mølle og søskende Marie og Søren. Mallinggård er tvillingegård til Veilgården og flytter i 1869 ud på Fløjstrupvej, den er nu nedrevet.

Ægteskab med Gotfred

Maren-Jensen Portræt af Maren Jensen i 1880erne

 

Portræt af Gotfred Jensen i 1880erne Portræt af Gotfred Jensen i 1880erne

Da Maren er 27 år, gifter hun sig med værten på Malling Gæstgiveri Gotfred Jensen. Han er blevet enkemand året før, hans kone Ane Kirstine Overgård efterlader ham med seks børn fra 12 til 1 år. Gotfred etablere kroen eller Gæstgiveriet, som navnet var i 1884 i forbindelse med Jernbanens åbning. Det er nok ikke så nemt at få det til at løbe rundt, han kan ikke udbetale børnene deres andel af arven efter moderen, og dokumenter viser, at ejendommen bliver belånt.

Marens håndskrevne kogebog
Når vi kender Maren i dag, er det, fordi hun har efterladt sig en håndskreven kogebog dateret 1889, som vi må formode, bliver anvendt i køkkenet. Det ser meget appetitvækkende ud, fra hummer med majonæse, ribbens- og lammestegsteg, sprængt kalv, rostbøf, små postejer, sprængt and, stegte rødspætter, vaniljeis, chokolade med creme og meget mere. Den er let læselig og ligger i kopi på arkivet, så kom selv og bliv inspireret. Gl. Estrup Herregårdsmuseum kopierede den for nogle år siden.

Opskrift-hummersuppe Maren Jensens opskrift på hummersuppe

Børnene
Maren selv har rigeligt travlt også i privaten. I 1890 fødes Gotfred, 1891 Meta Kirstine, 1892 Emmy Charlotte, 1893 Holger. Alle børnene får mellemnavnet Overgård efter Gotfreds første hustru. En del af børnene fra første ægteskab kommer i pleje, men dør unge og kun to piger Gerda og Astrid bliver voksne og stifter familie.
I 1894 sælger parret gæstgiveriet og flytter til Aarhus.1896 opgives Gotfreds erhverv som papirhandler. Der kommer endnu to børn til – Malta Edmund i 1895, og Mette Kirstine i 1896. Børnedødeligheden rammer dem hårdt. Mellem 1894 og 96 dør fire børn, Børnene begraves alle i Malling. Gotfred jun. og Holger overlever.

Skilsmisse og nyt erhverv
I 1897 befinder parret sig i Nykøbing Falster og senere drager de til København. Vi ved, at de i denne periode bliver skilt. I 1911 finder vi Maren som indehaver af Ismejeriet Vesterbro i Sølystgade i Aarhus. Kvinder kan kun få næringsbrev som handlende, hvis de er enker eller skilt. Hun bor selv på 3.sal i ejendommen. Her taber vi sporet, Maren har ikke Ismejeriet ved folketællingen i 1916 og vi ved ikke (endnu), hvornår eller hvor hun dør..
Gotfred jun. rejser til USA og får et landbrug, men omkommer da hans traktor eksploderer. Holger Overgård Jensen bliver operasanger, gifter sig med Else fra Norge og får datteren Elsa ca. 1934.

Ismejeriet-Sølystgade,-Århu Ismejeriet Vesterbro, Sølysgade, Århus ca. 1910

 

Ismejeriet-Sølystgade Ismejeriet Vesterbro, Sølysgade, Århus

 

Mail til bemaegn@mail.dk hvis du har kommentarer eller oplysninger til denne artikel.

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Malling Borgerforening

18. januar 2018

Udstillingen opsat torsdag den 18. januar 2018

Malling Borgerforening har gennem årene haft forskellige navne.

1897 Beder-Malling Haandværkerforening
1898 Malling Haandværkerforening
1906 Malling Haandværker og Borgerforening
1966 Malling Borgerforening

2001 Foreningen går i dvale men opløses ikke.

Udstillingen viser nogle af de ting, som foreningen beskæftigede sig med.

 

Udstilling på Eskegården. Juleudstilling

23. november 2017

Udstillingen er slut

Udstillingen er sat op den 23.november 2017

Den viser blandt andet:

Udstilling af arkivets gamle postkort

Fire forskellige måder at pynte juletræ på fra 1934

Ingrid Vedels juleudsmykning i forretningen på Gl. Østergårdsvej 16 fra 1960’erne

Udstilling i Malling Brugs ca. 1976: Kane og nisser

Egnsarkivet ønsker alle en glædelig jul!

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.