Malling Stavfabrik og Savværk.

33 år efter købmand Niels Jensen kommer en mand til byen, der bliver en ny matador. Fabrikant Fr. Aabye Madsen kommer til fabrikken (der på det tidspunkt hedder Malling Dampbødkeri og Savværk) som formand i 1916, køber den året efter og driver den til 1966, hvor den lukkes. Fabrikken fremstiller smørdritler.

Etableringen af et jernbanenet i hele landet får stor betydning for smøreksporten til England, som foregår via udskibning fra Esbjerg. Eksportsmørret pakkes i dritler, og giver derved arbejde til mejerierne (lokalt andelsmejerierne i Beder og Malling) og til fabrikanterne af stave. Biproduktet savsmuld anvendes til røgning og er med jernbanen eksporteret så langt som til Hamburg og Neumünster.

Som et kuriosum kan det nævnes, at den store dampmaskine på fabrikken bygget af Søren Frichs til Verdensudstillingen i 1909 virker upåklageligt på fabrikken fra 1930 til lukningen i 1966, hvor det gør Aabye Madsen oprigtig ondt at lukke den ned for sidste gang og overlade den til skrot.

Hele fabriksanlægget rives ned i 1974 og den 22 m store skorsten sprænges i luften. Lukningen skyldes en udvikling, hvor smørret ikke kommes i dritler, men i pakker. En ny brugsforening bliver bygget på den store grund. Huset, hvor Åbye Madsen havde kontor og bolig, ligger fortsat på Bredgade.

I byen taler man om, at Aabye Madsen er god til at tjene penge. I daglig tale kaldes han ”millionæren”. Faktisk lykkes det ham at unddrage skattemyndighederne en formue på 3,6 millioner kr. tjent på sort handel med generatortræ under krigen 1940-45. Aabye Madsen er ikke ene om at efterbetale og få en stor bøde (3,1 millioner kr.) – et ufatteligt stort beløb i 1946. En særlig lov sikrer, at efterbetaling af skattegæld for sort arbejde båndlægges til særlige formål som nye anlægsarbejder.

Ajstrup skole bygges i 1953 for penge herfra – det siges, at Aabye Madsen bliver sur over ikke at være inviteret til indvielsen, når han nu har betalt den! Det lader ikke til, at borgerne i Malling tager hans skattebøde alvorligt; han er æresmedlem i Malling Borgerforening til sin død i 1973.

Retur til: Udviklingen i Malling…..

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Beder Landevej (del 1)

24. marts 2018

Udstillingen er opsat 23. marts 2018.

 Udstillingen denne gang viser Beder Landevej fra Rokballe Mølle og Tyrolerkroen til 

Slagter Weiss Beder Landevej nr. 49 og Snedkerposten Beder Landevej nr. 54.

Vores næste udstilling kommer til at vise den sidste del af Landevejen mod Malling.

Udstilling på Eskegården: Malling Borgerforening

18. januar 2018

UDSTILLINGEN ER SLUT

Udstillingen opsat torsdag den 18. januar 2018

Malling Borgerforening har gennem årene haft forskellige navne.

1897 Beder-Malling Haandværkerforening
1898 Malling Haandværkerforening
1906 Malling Haandværker og Borgerforening
1966 Malling Borgerforening

2001 Foreningen går i dvale men opløses ikke.

Udstillingen viser nogle af de ting, som foreningen beskæftigede sig med.

 

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.