Torstensens Købmandhandel, nu XL byg

Dette er historien om driftige mænd, som forstår at se mulighederne og i tide at ændre og tilpasse virksomheden til ændrede betingelser.

Niels Jensen nedsætter sig i 1856 som købmand og tømmerhandler i Saksild, og bygger i 1886 gården Karensminde, som han driver ved siden af. Da planerne om jernbanen kommer frem, beslutter han at flytte sin købmandsvirksomhed. Udover købmandsbutikken etablerer han i 1889 Malling Dampmølle, Malling Savværk og i samarbejde med bl.a. købmand Hans Broge fra Århus Malling Landbrugsskole. Mere herom senere i kapitlet.

Som en af de første får N. Jensen en aftale med jernbanen om etablering af et sidespor i 1885 parallelt med banens øvrige spor. I årenes løb bliver der så bygget en del pakhuse langs sidesporet. Sidesporet bliver moderniseret i 1932-1933.

Niels Jensen dør i 1898 63 gammel. I 1904 sættes en mindesten midt på Stationspladsen. Den står i dag på hjørnet ud mod Bredgade.

Købmand Jens Torstensen ejer Handelspladsen i Norsminde fra 1885. Han er udlært hos N. Jensen i Saksild og er flere gange blevet tilbudt at flytte til Malling og drive købmandsbutikken, men mangler vist noget kapital. Handlen bliver dog til noget i 1891, og da N. Jensen dør, overtager J. Torstensen hele virksomheden. Ud over kolonial handles der med korn og foderstoffer, brændsel, trælast, spiritus og jern til smedene. Transporten af varerne foregår med jernbanen.

Jens Torstensen dør i 1929, og sønnen Ove overtager forretningen. Det er vanskelige tider med store tab på kunder som følge af landbrugskrisen, derudover er bygningen i forfald. I 1936 lykkedes det at få bygget en ny købmandsgård, og i 1939 omdannes firmaet til et aktieselskab. Det lykkes at komme helskindet gennem krigen 1940-45. I 1972 overtager en ny ejer aktiemajoriteten. Selvbetjeningsbutikken bliver lejet ud til anden side, og kornafdelingen sælges fra i 1982. Trælastafdelingen er skabt fra 1972. År 2000 er rammerne i den gamle købmandsgård for snævre, og virksomheden flytter til industrikvarteret på Holmskovtoften. De gamle pakhuse rives ned, og der bliver plads til en ny dagligvareforretning Fakta på Stationspladsen.

 Retur til: Udviklingen i Malling…..

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Veteranbiler

16. august 2017

udstillingen er sat op 11. august.

En udstilling om dengang biler var virkelig luksus, et statussymbol og for dem der havde råd.

Se billeder af skønne modeller op til at biler begynder at blive hver mands eje.

I 1950 er der 100.000 personbiler i DK, i 2017 2.500.000

Udstilling på Eskegården: Postkortet – datidens SMS

6. april 2017

Udstillingen er afsluttet

Udstillingen starter 06.04.2017

Vi fortæller:

*Lidt om postkortets historie der startede i Østrig i oktober 1869 og kom til Danmark allerede i april 1871. Den lokale takst var 2 skilling, udenbys 4 skilling og posten blev bragt ud mere end en gang om dagen. I 1905 kostede det 5 øre at sende et kort.

*Om de lokale handlende i Beder, Malling og Fulden der udgav postkortene.

Vi viser et udsnit af de bedste.

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.