Inga fortæller

Jeg er født på Frederiksberg i Århus, og jeg erindrer et par episoder fra den mørke tid under besættelsen. Jeg var kun en lille pige, men visse ting husker jeg tydeligt. Havnekatastrofen juli 1944, hvor et skib med ammunition røg i luften. Min far arbejde som smed i Dynkarken, der hvor Hotel Atlantic nu ligger. Hele fabrikken røg i luften. Kun et mirakel reddede ham. Jeg løb på rulleskøjter den dag – pludselig gyngede det hele og så kom braget. Vi var nysgerrige og gik ned ad Frederiks alle, hvor vi mødte en kvinde, som løb skrigende rundt, hun havde sprængt sine trommehinder. Vi tog hurtigt hjem. Befrielsesaftenen 4. maj står stadig som et dejligt minde, hvor gaderne i løbet af nul komma fem var fyldt med glade mennesker. Min mor og hendes veninde syede dannebrogsflag hele natten, hvor de fik stof fra ved ikke, men næste dag vajede hendes flag overalt i gaden. Det var jo in i disse dage at gå med en tophue i de engelske farver. Sådan en havde enhver dreng eller pige. De blev forbudt, men nu kom de frem igen og prydede gadebilledet. Vi var som mange andre nysgerrige og gik en tur rundt, men da vi kom til banelegemet ved Frederiksbro lød der skyderi mange steder. Det var danske overløbere, som ikke ville overgive sig. Der blev dræbt flere på begge sider. Så vi kom hurtigt hjem igen Flere blev interneret den 5. maj, men blev for hovedparten frigivet senere på dagen, der var megen kaos.

Tilbage til indholdsfortegnelse

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Fotoudstilling på Eskegården

3. januar 2019

Egnsarkivets opslagstavle er i januar måned udlånt til “Fotogruppen”, der har lavet udstilling af gruppens bedste fotos.

Fotogruppen mødes hver 14 dag, hvor man enten tager ud sammen og fotograferer, eller man ser hinandens foto og drøfter dem.

Juleudstilling på Eskegården

22. november 2018

UDSTILLINGEN ER AFSLUTTET

Opsat 22. n0vember 2018

Julen nærmer sig og arkivets juleudstilling er sat op på Eskegården.

Motivet er eksempler på julekort fra 1900 til 2017.

Nyheder

Egnskalender 2019

7. november 2018

Egnskalenderen er nu til salg.

Prisen er 40 Kr.

Kan købes hos:

SuperBrugsen i Beder
SuperBrugsen i Malling
Ariane Blomster
Hårkunst
Salon Face

og på Egnsarkivet