Oprettelse

Lokalarkivet blev grundlagt af Anders Nørgård i 11. november 1967 og dækker Beder og Malling Sogne.

Vi bor meget passende i en gammel bygning fra 1908, et solidt bygget hus, der har klaret ca. 50 år som skole (1908-1959), bolig for førstelæreren og en hjælpelærer, fungeret som kæmnerkontor, som kommunens kontor kaldtes dengang, været mødelokale for sognerådet i Beder-Malling, politikontor, bibliotek og nu har to brugere: Det Kreative Værksted og Egnsarkivet.

Tværgade 18. Til venstre ses skolebygningen og til højre lærerboligen

De første år havde arkivet et mindre lokale på 1.sal. Efter biblioteketes nedlæggelse i 1979 overtog arkivet venstre halvdel af bygningen både i stuen og på første sal. Lokalerne i stuen og hallen blev renoveret i 2009.

Lykke Kristensen i Arkivet 2009 , før der blev  malet.Vores opgave er at indsamle skrevne, trykte, tegnede og fotograferede materialer, som kaldes arkivalier, som fortæller om egnens og dens beboeres historie. Lokalarkiverne i Århus (i alt 22) hører ind under bibliotekerne. Kommunen betaler husleje vand, el osv. Derudover modtager vi årligt et tilskud på kr. 5000. Forretnings- og erhvervsdrivende i lokalområdet er sponsorer for arkivet. Deres bidrag betaler for trykningen af vores egnskalender, som er vores primære indtægtskilde. Arkivet fungerer med frivillig arbejdskraft  (11) og 1 ansat arkivleder (3 timer om ugen).

Jeg er begyndt på arkivet som leder 1. april 2008 og var ligesom ikke forberedt på også at skulle varetage et lille museum, der rummer genstande fra forarbejdet flint, beklædning, idrætspokaler, ca. 18 flag, skolepulte og skolæste mv.

Redigeret af Kirsten Williams januar 2017

Har du lyst til at være frivillig på arkivet, så ring eller mail. Vi kan bruge frivillige med mange forskellige kompetancer.

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Beder Landevej (del 1)

24. marts 2018

Udstillingen er opsat 23. marts 2018.

 Udstillingen denne gang viser Beder Landevej fra Rokballe Mølle og Tyrolerkroen til 

Slagter Weiss Beder Landevej nr. 49 og Snedkerposten Beder Landevej nr. 54.

Vores næste udstilling kommer til at vise den sidste del af Landevejen mod Malling.

Udstilling på Eskegården: Malling Borgerforening

18. januar 2018

UDSTILLINGEN ER SLUT

Udstillingen opsat torsdag den 18. januar 2018

Malling Borgerforening har gennem årene haft forskellige navne.

1897 Beder-Malling Haandværkerforening
1898 Malling Haandværkerforening
1906 Malling Haandværker og Borgerforening
1966 Malling Borgerforening

2001 Foreningen går i dvale men opløses ikke.

Udstillingen viser nogle af de ting, som foreningen beskæftigede sig med.

 

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.