Oprettelse

Lokalarkivet blev grundlagt af Anders Nørgård i 11. november 1967 og dækker Beder og Malling Sogne.

Vi bor meget passende i en gammel bygning fra 1908, et solidt bygget hus, der har klaret ca. 50 år som skole (1908-1959), bolig for førstelæreren og en hjælpelærer, fungeret som kæmnerkontor, som kommunens kontor kaldtes dengang, været mødelokale for sognerådet i Beder-Malling, politikontor, bibliotek og nu har to brugere: Det Kreative Værksted og Egnsarkivet.

Tværgade 18. Til venstre ses skolebygningen og til højre lærerboligen

De første år havde arkivet et mindre lokale på 1.sal. Efter biblioteketes nedlæggelse i 1979 overtog arkivet venstre halvdel af bygningen både i stuen og på første sal. Lokalerne i stuen og hallen blev renoveret i 2009.

Lykke Kristensen i Arkivet 2009 , før der blev  malet.Vores opgave er at indsamle skrevne, trykte, tegnede og fotograferede materialer, som kaldes arkivalier, som fortæller om egnens og dens beboeres historie. Lokalarkiverne i Århus (i alt 22) hører ind under bibliotekerne. Kommunen betaler husleje vand, el osv. Derudover modtager vi årligt et tilskud på kr. 5000. Forretnings- og erhvervsdrivende i lokalområdet er sponsorer for arkivet. Deres bidrag betaler for trykningen af vores egnskalender, som er vores primære indtægtskilde. Arkivet fungerer med frivillig arbejdskraft  (11) og 1 ansat arkivleder (3 timer om ugen).

Jeg er begyndt på arkivet som leder 1. april 2008 og var ligesom ikke forberedt på også at skulle varetage et lille museum, der rummer genstande fra forarbejdet flint, beklædning, idrætspokaler, ca. 18 flag, skolepulte og skolæste mv.

Redigeret af Kirsten Williams januar 2017

Har du lyst til at være frivillig på arkivet, så ring eller mail. Vi kan bruge frivillige med mange forskellige kompetancer.

Der er lukket for kommentarer.

Udstillinger

Udstilling på Eskegården: Veteranbiler

16. august 2017

udstillingen er sat op 11. august.

En udstilling om dengang biler var virkelig luksus, et statussymbol og for dem der havde råd.

Se billeder af skønne modeller op til at biler begynder at blive hver mands eje.

I 1950 er der 100.000 personbiler i DK, i 2017 2.500.000

Udstilling på Eskegården: Postkortet – datidens SMS

6. april 2017

Udstillingen er afsluttet

Udstillingen starter 06.04.2017

Vi fortæller:

*Lidt om postkortets historie der startede i Østrig i oktober 1869 og kom til Danmark allerede i april 1871. Den lokale takst var 2 skilling, udenbys 4 skilling og posten blev bragt ud mere end en gang om dagen. I 1905 kostede det 5 øre at sende et kort.

*Om de lokale handlende i Beder, Malling og Fulden der udgav postkortene.

Vi viser et udsnit af de bedste.

Nyheder

Historiske byvandringer med app’en “Opdag Aarhus”

24. august 2017

Tag telefonen i hånden og gå en tur i Beder eller i Malling med app’en “Opdag Aarhus”.Hent appen allerede i dag på Google Play eller App Store

Opdag Aarhus er udviklet af Alexandra Instituttet som en tur-app for Aarhus Kommune.

Tur-appen henvender sig til skoler, foreninger, institutioner og alle byens borgere samt gæster og turister, der gerne vil på tur på egen hånd, men samtidig ønsker et par gode tip.

Med telefonen i hånden kan du nu besøge 19 steder i Malling  og 37 steder i Beder og se gamle billeder fra stederne samt læse om stederne.